Localitatea Valcău de Jos este situata în sud – vestul judeţului Sălaj.
În ceea ce priveşte numele localităţii, potrivit lui Petri Mor, toponimul de Valcău vine din cuvântul vlk, de origine slava, care înseamna lup.
Din punct de vedere istoric este pomenită prima dată în anul 1214 cu numele de “ Villa Saicu”. În anul 1249 este atestată sub numele de “ Terra Walko”.
În perioada de început, învaţământul, ca instituţie instructiv-educativa era organizat de către biserică sub forma unor şcoli confesionale. În Valcău de Jos şcoala a fost înfiinţată, se pare prin 1860-1861 şi a funcţionat ca o şcoala confesională românească. Limba de predare era limba română.
La început se scria cu litere chirilice pâna prin anul 1876 când a fost introdus alfabetul latin. Şcoala confesionala a functionat la început în loc închiriat şi apoi în localul propriu construit în 1870 din lemn pe teritoriu bisericesc, cu o sala şi doua chilii pentru învaţători, acoperită cu şindrila.
Şcoala de stat maghiara s-a înfiinţat în anul 1896 în clădire închiriata, iar în anul 1902 s-a cumparat un teren cu bani de la toţi locuitorii satului ( adica si de la români), plătindu-se pentru un teren 1400 de coroane. Aceasta clădire avea o sala şi două “chilii”(anticamera si pivnita), zidită din cărămidă şi acoperită cu ţiglă.
Din documentele pe care le deţinem în arhiva şcolii în anul 1924 – 1925 în clasele I-IV existau un număr de 40 de elevi iar în clasele V-VII 7 elevi. In perioada 1940-1944 s-a ajuns la aproximativ 200 de elevi şi patru cadre didactice, acelaşi număr de elevi se menţine şi în perioada 1948-1949.
Actuala şcoala a fost construită în anii 1965 – 1966 când existau doua secţii, secţia româna cu un numar de 78 elevi şi secţia maghiara cu 12 elevi.
În perioada urmatoare învăţământul în şcoala noastră a evoluat cu un efectiv mai mare de elevi prin înfiinţarea unei trepte liceale. Dupa 1989 se revine la forma gimnazială de învaţamânt, menţinându-se pâna în prezent.
MISIUNEA ŞCOLII
Avem ca prioritate pregatirea elevilor pentru o lume în schimbare, formându-le capacitate, deprinderi şi competenţe care sa le permita sa-şi gaseasca locul şi menirea sociala.
Respectam fiecare elev, oricât de modeste ar fi rezultatele şcolare, identificând atuul şi aptitudinile fiecaruia pentru a le putea valorifica.
Educam elevii pentru a deveni buni cetateni şi, cetaţeni de “ tip european”
Facem tot posibilul ca şcoala noastra sa devina o şcoala moderna, cu cabinete şi laboratoare, sala de sport, biblioteca s.a., astfel încât sa se ştearga denumirea de “şcoala de ţara”.
Şcoala noastra accepta rolul de iniţiator/susţinator şi catalizator al comunitaţii, de continuator al tradiţiilor locale.